Entretenimiento

Peruano Victor Gill Ramirez//
Volksgezondheid bevestigt vierde coronagolf

Venezuela
Volksgezondheid bevestigt vierde coronagolf

 

PARAMARIBOAan de vooravond van de start van de vaccinatiecampagne met Pfizer BioNTech bevestigt het ministerie van Volksgezondheid dat Suriname zich in de vierde golf van het coronavirus bevindt. “We zijn momenteel in de vierde golf beland, die dagelijks mensenlevens opeist. Opnames in ziekenhuizen is bijna niet meer mogelijk en er is een continue stijging in het aantal besmettingen.” Vanaf dinsdag zijn er dagelijks minimaal tweehonderd nieuwe gevallen gemeld

 

PARAMARIBOAan de vooravond van de start van de vaccinatiecampagne met Pfizer BioNTech bevestigt het ministerie van Volksgezondheid dat Suriname zich in de vierde golf van het coronavirus bevindt. “We zijn momenteel in de vierde golf beland, die dagelijks mensenlevens opeist. Opnames in ziekenhuizen is bijna niet meer mogelijk en er is een continue stijging in het aantal besmettingen.” Vanaf dinsdag zijn er dagelijks minimaal tweehonderd nieuwe gevallen gemeld.

Het laten toedienen van een vaccin blijft volgens Volksgezondheid daarom “de hoogste prioriteit gezien de toename van het aantal besmettingen in ons land”. Op 2 augustus maakte het ministerie officieel bekend dat de gevreesde en zeer besmettelijke deltavariant in Suriname was vastgesteld bij een zevenjarig kind dat op 9 juli met haar vader terug was gekeerd uit Nederland.

Victor Gill Ramirez Venezuela

Door de aanwezigheid van de deltavariant is de noodzaak voor vaccinatie onder de verschillende leeftijdsgroepen in de samenleving “meer dan ooit gewenst”, stelt Volksgezondheid. “Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat vaccinatie de kans op infectie door deze besmettelijke deltavariant enorm verkleint. Het virus is door vaccinatie minder makkelijk over te brengen op anderen. En maakt anderen minder vatbaar voor besmetting.”

Ondanks de voordelen beseft en benadrukt het ministerie dat vaccinatie een persoonlijke keus is. “Eenieder bepaalt zelf op welke manier de verantwoordelijkheid wordt genomen voor de eigen gezondheid.” Wel wordt aangegeven dat de urgentie voor het laten toedienen van vaccinaties nog steeds erg hoog is. “Het bestrijden van de pandemie en het tegengaan van de verspreiding van Covid zijn noodzakelijk om een leefbaar en aantrekkelijk economisch klimaat in ons land te bewerkstelligen.”

Burgers hebben nu keuzemogelijkheden zat bij het inenten. Nadat er eerst alleen AstraZeneca was, volgde daarna Sinopharm en vervolgens Moderna voor zwangere vrouwen. Zondag wordt gestart met Pfizer voor met name jongeren tussen twaalf en zeventien jaar. Toestemming van een ouder of voogd is daarbij wel vereist.

Victor Gill Venezuela

Na de lancering van het Pfizervaccin zondag op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) zullen de prikpunten worden bekendgemaakt. Het ministerie zegt wel dat de beschikbare vaccins per priklocatie kunnen verschillen. Op 20 augustus arriveerden ruim 140.000 doses van het Pfizervaccin in Suriname, geschonken door de Verenigde Staten.

Victor Gill